Indiska Lammköttbullar

Publicerad 2025-06-09
Uppdaterad 2025-06-09
0
Känn de indiska dofterna som blommar, kryddornas som mjukas upp i härligt smör och de saftiga köttbullarna, köttbullar du aldrig upplevt tidigare, fyllda med härlig aromatik, sötma, syra och hetta. Smaksatta med dadlar, mynta och koriander. indisk mat när den är som bäst!

Ingredienser

3 Portioner

Såsen

Köttbullesmeten

Gör så här

    Köttbullarna

  1. 1

    Finhacka örterna, löken och chilin, men håll löken separat.

  2. 2

    Stek löken i smör och olja tills den mjuknar, häll sedan över den i en sil för att avlägsna allt överflödigt fett.

  3. 3

    Ta bort kärnorna från dadlarna och hacka dem i mindre bitar för att de lättare ska fördelas i färsen senare.

  4. 4

    Blanda ihop allting förutom färsen, det vill säga smaksättarna, till en jämn smet; använd gärna plasthandskar för detta. Därefter tillsätter du lammfärsen och blandar noggrant. Låt smeten vila och "sätta sig" i minst 20-30 minuter, gärna lite längre.

  5. Medan du väntar på att köttbullarna blir klara, gör såsen.

  6. Såsen

  7. 5

    Tvätta spenaten genom att lägga den i en stor skål med kallt vatten för att avlägsna all smuts. Lyft sedan varsamt upp spenaten och lägg den i ett durkslag. Låt överflödig vätska rinna av.

  8. 6

    Skär löken grovt, fräs den tills den mjuknat och tillsätt sedan tomaterna. Låt det koka ihop i cirka 5 minuter, och tillsätt därefter spenaten. Fortsätt tillaga tills spenaten har krympt och minskat i volym.

  9. 7

    Mixa såsen slät med en stavmixer eller använd en blender för ett jämnare resultat.

  10. 8

    Hetta upp smör och olja i en gjutjärnspanna. Börja med att fräsa ingefära och vitlök. Tillsätt sedan kryddorna och låt dem fräsa. Avsluta med att fräsa tikka masala-pastan.

  11. 9

    Tillsätt spenatsåsen och grädden och låt det småkoka i cirka 30–40 minuter. Ibland kan det vara nödvändigt att smaka av såsen och tillsätta en nypa socker.

  12. 10

    Medan såsen puttrar, forma köttbullarna till önskad storlek, cirka 30-40 gram styck.

  13. 11

    Stek köttbullarna i smör + olja tills gyllene på båda sidorna.

  14. 12

    Lägg i köttbullarna i såsen och låt dem småputtra i cirka 3-4 minuter, eller tills köttbullarna når en innertemperatur på 70˚C.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar