Indiska Lammköttbullar
Gör så här
-
1
Finhacka örterna, löken och chilin, men håll löken separat.
-
2
Stek löken i smör och olja tills den mjuknar, häll sedan över den i en sil för att avlägsna allt överflödigt fett.
-
3
Ta bort kärnorna från dadlarna och hacka dem i mindre bitar för att de lättare ska fördelas i färsen senare.
-
4
Blanda ihop allting förutom färsen, det vill säga smaksättarna, till en jämn smet; använd gärna plasthandskar för detta. Därefter tillsätter du lammfärsen och blandar noggrant. Låt smeten vila och "sätta sig" i minst 20-30 minuter, gärna lite längre.
-
Medan du väntar på att köttbullarna blir klara, gör såsen.
-
5
Tvätta spenaten genom att lägga den i en stor skål med kallt vatten för att avlägsna all smuts. Lyft sedan varsamt upp spenaten och lägg den i ett durkslag. Låt överflödig vätska rinna av.
-
6
Skär löken grovt, fräs den tills den mjuknat och tillsätt sedan tomaterna. Låt det koka ihop i cirka 5 minuter, och tillsätt därefter spenaten. Fortsätt tillaga tills spenaten har krympt och minskat i volym.
-
7
Mixa såsen slät med en stavmixer eller använd en blender för ett jämnare resultat.
-
8
Hetta upp smör och olja i en gjutjärnspanna. Börja med att fräsa ingefära och vitlök. Tillsätt sedan kryddorna och låt dem fräsa. Avsluta med att fräsa tikka masala-pastan.
-
9
Tillsätt spenatsåsen och grädden och låt det småkoka i cirka 30–40 minuter. Ibland kan det vara nödvändigt att smaka av såsen och tillsätta en nypa socker.
-
10
Medan såsen puttrar, forma köttbullarna till önskad storlek, cirka 30-40 gram styck.
-
11
Stek köttbullarna i smör + olja tills gyllene på båda sidorna.
-
12
Lägg i köttbullarna i såsen och låt dem småputtra i cirka 3-4 minuter, eller tills köttbullarna når en innertemperatur på 70˚C.
Köttbullarna
Såsen