Världens Godaste Shrimp saganaki*
Gör så här
-
1
Ta fram räknorna i god tid så att de hinner tina. Låt dem tina långsamt i kylen dagen innan de ska användas.
-
2
Hacka löken och vitlöken fint.
-
3
Hetta upp olja och smör i en kastrull eller stor stekpanna. Lägg i löken och vitlöken och stek tills mjuk, ungefär 3 minuter. Tillsätt sedan tomatpurén och fräs den ytterligare 2-3 minuter.
-
4
Tillsätt Metaxa och låt den reducera till hälften.
-
5
Finhacka den färska oreganon samt persiljan om du inte använder den fryst.
-
6
Tillsätt alla ingredienser, förutom räkorna, och låt såsen sjuda/småkoka i cirka 20-40 minuter. Den blir godare ju längre den får koka, men om du har begränsat med tid är 20 minuter tillräckligt.
-
7
Skala räkorna medan såsen sjuder.
-
8
Ställ in ugnen på 225 grader varmluft
-
9
Häll såsen i en ugnsfast form. Lägg i räkorna och toppa med den rivna eller smulade osten.
-
10
Gratinera i cirka 8–10 minuter, eller tills osten har fått en fin färg och räkorna är genomvarma.